Vad är lasersvetsning?

Vad är lasersvetsning?

april 23, 2020 Av av lily_hansen

Vanlig konventionell svetsning innebär i stort att man hettar upp föremål gjorda av metall och sedan fogar dem samman genom en sammansmältning. Men lasersvetsning, vad innebär det? Vad är det som skiljer lasersvetsning från den vanliga traditionella metoden? Egentligen inte särskilt mycket. Det är inte så att det är någonting världsomvälvande direkt. Lasersvetsning är en typ av metod inom svetsning där man istället för att hetta upp och smälta ned föremål, svetsar dem samman med hjälp av laser. Det hela sker med hjälp av en laserstråle, som har en hel del fler fördelar om man jämför med traditionell svetsning. 

 

Fördelar med lasersvetsning

En av de största fördelarna med att svetsa med just laser är att uppvärmningen bara sker lokalt. Alltså att värmen från svetsen inte hinner spridas till området runt omkring, utan så fort materialet är sammansatt med hjälp av svetsen så har värmen i stort sett försvunnit. Med andra ord så blir det inte lika varmt av att svetsa med laser som om man skulle använda sig av en traditionell svetsmetod. Hela processen går därmed också väldigt mycket snabbare vid lasersvetsning än med exempelvis TIG-, gas- eller MIGsvets. En annan fördel är att efterbearbetningen i stort sett är obefintlig.

 

 

Svetsa samman olika typer av material

Med hjälp av lasersvetsning kan man även göra saker som man tidigare haft svårt med. Till exempel sådant som har varit svårt att svetsa samman med traditionella svetsmetoder, kan med hjälp av lasersvetsning gå ihop alldeles utmärkt. Vissa material kan vara svårare att sammanfoga, som exempelvis koppar och aluminium. Men genom att använda sig av lasersvetsning kan det smälta ihop på ett kick. Man kan få hjälp av företag som sysslar med svetsning av olika slag, om man har något man behöver få svetsat. Hos https://lasertechyag.se/ erbjuder de både lasersvetsning och en hel del andra tjänster inom svets.