Energideklaration i Malmö: Vägen till ett energieffektivare hem

01 augusti 2024 Alice Pettersson

editorial

Att sträva efter ett energieffektivare hem är inte bara nyckeln till lägre energikostnader, det är också en fråga om att ta ansvar för vår planets framtida klimat. I Malmö, en stad som är känd för sin innovation och sitt miljötänk, är energideklarationen ett viktigt steg för fastighetsägare att förstå och förbättra sina byggnaders energianvändning. Denna artikel tar en titt på vad energideklaration i Malmö innebär, dess fördelar och hur du kommer igång med processen för att göra din fastighet grönare och din plånbok tjockare.

Utförande och lagkrav

Energideklarationen är ett dokument som ger en översikt över en byggnads energiprestanda. I Sverige blev det lag på att utfärda energideklarationer 2008, i linje med EU:s direktiv för att förbättra byggnaders energiprestanda. För alla fastighetsägare i Malmö innebär detta att du är skyldig att energideklarera din byggnad vart tionde år. Det inkluderar inte bara bostäder utan även kommersiella byggnader och offentliga institutioner. En energideklaration måste även utföras när en ny byggnad uppförs, vid större ombyggnationer eller renoveringar och inför varje försäljning eller uthyrning av fastigheten.

Syfte och innehåll

Syftet med energideklarationen är flerfaldigt: att informera nuvarande och framtida byggnadsägare samt hyresgäster om byggnadens energianvändning, att identifiera energisparpotential och att visa på vägar till förbättringar. Dokumentet innehåller information så som byggnadens energianvändning, rekommendationer för åtgärder som kan sänka energianvändningen samt byggnadens energiklass, vilket är en skala från A till G där A är bäst.

Långsiktiga besparingar och miljöfördelar

En noggrann energideklaration kan avslöja dolda kostnader och leda till stora långsiktiga besparingar. Genom att identifiera och vidta rekommenderade åtgärder kan fastighetsägare i Malmö minska sin energiförbrukning och därigenom sina utgifter för uppvärmning, elektricitet och vatten. Dessutom är det en kritisk komponent för stadens hållbarhetsmål, eftersom minskad energianvändning resulterar i lägre utsläpp av växthusgaser och en mer hållbar stadsmiljö.

Marknadsvärde och attraktivitet

En god energiprestanda kan även öka en fastighets marknadsvärde. En energieffektiv byggnad med låg driftkostnad är mer attraktiv för potentiella köpare och hyresgäster. Ett högt betyg på energiskalan blir därför en konkurrensfördel vid försäljning och uthyrning. Förutom den ekonomiska aspekten bidrar det på ett positivt sätt till byggnadens image, vilket är något allt fler miljömedvetna Malmöbor värderar högt.

mäklare på Mallorca

Välj en certifierad energiexpert

För att erhålla en energideklaration behöver fastighetsägare i Malmö kontakta en certifierad energiexpert. Experten kommer att genomföra en inspektion av fastigheten, samla in data om energianvändning och utvärdera områden där energieffektiviteten kan förbättras. Denna process belyser viktiga aspekter som isolering, fönsterkvalitet, uppvärmningssystem och andra installationer som påverkar energiförbrukningen.

Följ rekommendationerna

När inspektionen är klar och energideklarationen utfärdad, är det viktigt att följa upp de föreslagna åtgärderna. Tidigare var det upp till fastighetsägaren att besluta om dessa rekommendationer skulle genomföras, men fördelarna är tillräckligt betydande för att allvarligt överväga varje förslag. Genom att vidta rekommenderade energieffektiviseringsåtgärder kan man säkerställa att fastigheten inte bara uppfyller nuvarande lagkrav utan också bidrar till en mer hållbar framtid.

Var kan du få hjälp?

För fastighetsägare i Malmö som behöver utföra en energideklaration är det viktigt att vända sig till en pålitlig och kunnig partner. Vi rekommenderar Secon.se, en professionell aktör inom energitjänster med stor erfarenhet av energideklarationer. De certifierade och erfarna expertkonsulterna hos Secon.se kan erbjuda omfattande stöd genom hela processen, från inspektion till implementering av energieffektiva lösningar.

Besök gärna (https://www.secon.se/) för mer information och för att få den professionella hjälp du behöver för att din energideklaration ska bli en framgång. Genom att ta detta viktiga steg mot en mer hållbar fastighet kan du som fastighetsägare i Malmö bidra till både miljön och din egen ekonomi.