Återvinning är nyckeln för tillverkare av plastprodukter

Återvinning är nyckeln för tillverkare av plastprodukter

september 11, 2020 Av av patrick_pettersson

En del skulle mena att tillverkare av plastprodukter måste vara en av de aktörer i världen som behöver ha störst självinsikt och ta störst ansvar för sin produktion. Både i mängden man producerar och säljer, men framför allt vilka metoder man använder för att tillverka nya produkter av plast.  

Det går inte att förneka att plast sliter enormt på planeten. I Stilla havet finns skräpsamlingar där den största av dem består av en yta större än Texas. Det är ofattbara mängder plast som slängs varje år.  

De som därför arbetar med att tillverka plastprodukter måste förstå att mycket av det som produceras slängs i naturen, och där är risken att det aldrig försvinner. Det tar hundratals år för mikroplasterna i en vanlig plastpåse att brytas ned i naturen. Om de överhuvudtaget lyckas. Frågan om återvinning har därför aldrig varit mer brinnande.  

 

Coca-Colas fina förändring

Alla plasttillverkare bör därför med fördel satsa på att tillverka sina plastprodukter på återvunnet material. I Sverige är vi ganska duktiga på att sopsortera om man jämför med andra länder. Den plast som du slänger i rätt behållare kan användas för att tillverka nya plastprodukter. Då behöver man inte producera nytt material utan kan använda det som redan är i omlopp. 

 

 

På så vis skonar man både hav, jord och miljön som helhet. En av de största plastbovarna på marknaden, Coca-Cola med sina enorma mängder plastflaskor, tog under 2020 ett stort kliv framåt i sin plastproduktion. De beslutade nämligen att samtliga plastflaskor ska tillverkas på återvunnet material.  

Den förändringen beräknas minska nyproduktionen av plast med 3 500 ton varje år. Det borde vara en inspiration för alla aktörer som tillverkar plast och plastprodukter. Hoppa på Coca-Cola-tåget och bidra till en mer cirkulär ekonomi och framför allt en renare planet. Vi har trots allt bara en. Läs mer om plastproduktion här: https://www.plastogravyr.se/produkter