Att redovisa sitt egenföretagande

04 november 2019 admin

Att ha eget företag ger mycket frihet – därför väljer många att starta eget. Man kan påverka arbetstid och arbetsuppgifter, och man kan ta semester utan att behöva fråga chefen, eftersom chefen är ingen mindre än en själv. Vad de nya egenföretagarna riskerar att glömma är dock det faktum att det finns vissa saker som kommer på köpet när de väljer att starta eget, som kanske inte är till lika stor belåtenhet, såvida man inte älskar siffror och pappersarbete. Bokföring, som detta handlar om, kan vara så avskräckande att vissa gör valet att förbli anställd på samma ställe i fyrtio år.

 

 

Mycket att lära sig

 

De som behöver lära sig mer om moms och avdrag kan kika på Skatteverkets hemsida. Där kan de anmäla sig till webbseminarier, där alla sådana frågor tas upp. Det kan verka klurigt i början, men med lite intresse och god vilja kan många lära sig med tiden. Men det är inte alla som mäktar med detta evighetsarbete. En del känner kanske till och med att de borde få en heltidslön till i månaden bara på grund av bokföringsarbetet. Även om det inte är fullt så illa kan många känna att det vore skönt att överlåta bokföringen åt någon annan.

 

De slipper den tråkiga delen

 

Genom att låta någon annan sköta bokföringen slipper de mycket av det som är tråkigt med att ha eget företag. Kvar blir det mesta av det som är roligt med att ha eget företag. Således slipper deras frihet fläckas ned av att de ständigt har för mycket att göra, och livet kan börja kännas meningsfullt. Lyckligtvis finns det ekonomer där ute som mer än gärna hjälper till med egenföretagarnas högar av papper. Den som är intresserad av att hitta en sådan välvillig ekonom kan till exempel prova att ta kontakt med Joakim Berglunds Ekonomibyrå.