Behöver du stål i Västerås?

Behöver du stål i Västerås?

januari 13, 2021 Av av william_eriksson

Stål finns i en mängd olika kvaliteter, och kanske vet du inte själv exakt vilken typ av stål som passar bäst till ditt projekt. Man räknar på olika standarder när det gäller hållfasthet och andra egenskaper. Ska du ha hållbara rör i en konstruktion är det andra krav än när det gäller ett hobbyprojekt. 

Om ditt objekt inte får rosta tillhör materialet en högre kravklass än om du lägger ut en plåt där ytan inte spelar någon roll. Om du exempelvis söker på Stål Västerås kan du komma i kontakt med en stålexpert. Det är en firma som kan ge dig svar på vad du ska välja för att få rätt sorts stål. 

 

Järnplåt, stålplåt eller rostfria rör

Många undrar varför det finns så olika benämningar på stål. Det är järn som är förädlat på olika sätt, närmare preciserat är det legerat med kol i olika blandningar, och man behöver inte använda det dyraste materialet i onödan. Det sparar man till högteknologiska delar och kirurgiska instrument. 

Ska man ha ett järnräcke eller ett fönsterbleck vill man förstås att det ska hålla, men det behöver inte vara av yttersta toppklass. Kanske behöver du stål för att tillverka något i din verkstad? Då kanske du är i behov av en stång, som du kapar av och bearbetar. 

Är du byggmästare är du förmodligen ute efter andra former av stål. Det finns stål för alla sorters användningsområden och kravspecifikationer, och därför är det bra att köps från ett ställe som har både kunskap och ett allsidigt sortiment. 

 

 

Varifrån kommer stålet?

Av tradition kommer mycket stål från Ruhrområdet i Tyskland, och där finns det stora anläggningar. I dessa stålverk tillverkas exempelvis varmvalsade rör och kallvalsade rör, och det finns också hålprofiler som är fyrkantiga rör och sådana håller formen bra. Stänger och balkar är andra produkter som tillverkas i stålverk.