En värld av tryck

04 november 2019 admin

Vi stöter på tryck överallt runtomkring oss. På skyltar, på flyers, i tidningar, på tavlor, i manualer och mycket mer. Vi funderar inte på hur eller av vem något så vardagligt produceras. Detta grafiska material levereras av tryckerier åt såväl företag som privatpersoner. Här får företag hjälp med tryck för att förstärka den grafiska profilen. Och funderar du på årets julkort eller på om mamma ska få en personlig fotokalender under granen i år är tryckeriet stället du ska vända dig till.

 

Från idé till färdig produkt

Tryckerier kan det här med formgivning och kan ge hjälp och rådgivning i processen. För det är inte alltid lätt för det otränade ögat att veta vilket material som passar ett visst tryck. I tryckprocessen gäller det att vara på det klara med hur produkten och trycket ska se ut. Därefter görs ett provtryck för att ge kunden en idé om hur resultatet kommer att bli. När produkten är färdigtryckt ytbehandlas och beskärs trycket. 

Karlssons Grafiska är ett lokalt tryckeri i växjö som med sitt kunnande hjälper till med både stora och små tryck. Kundkretsen sträcker sig över hela landet och de hjälper till med allt från visitkort och tavlor till montrar.

 

 

Från en teknik till en annan

Den främsta metoden för tryck i Sverige är sedan 60-talet det så kallade offsettrycket. I denna teknik används tryckplåtar för att överföra färg och motiv med hög kvalitet. På senare år har metoden fått konkurrens av digitaltrycket när det gäller mindre tryckningar. Här krävs inga tryckplåtar utan allt sker digitalt. 

Fördelarna med digitaltryck är flera. Dels kan man genomföra ändringar med kort varsel sent i processen, dels är leveranstiden kortare och det är mindre kostsamt. Som grädde på moset är det mer miljövänligt då man endast behöver trycka så många exemplar som behövs och kan göra fler kopior i efterhand.