Kartongresare är ett vackert ord för en väldigt praktisk maskin

13 september 2021 lily_hansen

Ordet för tankarna ut på lummiga och slingrande grusvägar där bruna kartonger reser runt på äventyr. Så är det naturligtvis inte. En kartongresare  är en maskin som gör kartonger av platta wellpappbitar. Den viker ut och limmar till så att det blir en färdig låda. Och det går fort att göra det. Det är en väldigt praktisk maskin. För alla som någon gång har vikt upp en kartong vet hur lätt det är att skära sig på de vassa kanterna. Maskiner skär sig inte, de jobbar bara på hela tiden.

Tillverkningsindustrin behöver ständigt moderniseras och en maskin som färdigställer emballage sparar mycket tid och arbete. Den jobbar tyst och snabbt och kan komma upp till 28 färdiga lådor per minut. Så kartongerna reser, även om det kanske inte är på lummiga grusvägar, utan på stora lastbilssläp.

 

 

De tar inte mycket plats och ger minimalt med ljud ifrån sig

En kartongresare kallas också för slitslådresare och är faktiskt en maskin med många egenskaper. Den ska kunna vika ut, trycka ner, limma och skicka produkten vidare på ett band. Som alternativ finns det också maskiner som försluter kartongerna med tejp.

Företag som tillverkar maskinerna är specialiserade på förpackningar och har stort kunnande inom områden som mekanik, pneumatik, automation och elektronik, och man arbetar ständigt med att utveckla produkterna för att anpassa dem till en modern produktion. De funktioner man arbetar med att utveckla är exempelvis de som ger god arbetsställning för dem som jobbar där. Ljudnivån måste hållas nere för att man ska kunna skapa en god och rimlig arbetsmiljö.

Kartongresarna är konstruerade för att ta så lite plats som möjligt. De har en stilren design i stål där man har möjlighet att se hela processen. För att göra det enklare har de också formatomställning så att man enkelt kan ändra till nya eller varierande format på kartongerna.