Kompetens i förändringsledning kommer inte av sig själv

Kompetens i förändringsledning kommer inte av sig själv

augusti 25, 2021 Av av william_eriksson

Förändring är god, men inte enkel. Men nu vet han vad som behöver göras. Det var Simbas slutsats efter att Rafiki bankat vett i skallen på honom för att få den rättmätige kungen att inse att han måste återvända till Lejonklippan. För att återta sin plats på tronen och sparka ut Scar från flocken, efter att ha bjudit in hyenorna och indirekt dömt alla lejon till döden. Ibland krävs det att någon bankar just vett i skallen på en för att förstå att man måste förändra saker. 

Eller så kan man ju gå en kurs i förändringsledning. Då får man även kunskap och kompetens i hur man ska bete sig som ledare i ett läge där förändringarnas vindar måste blåsa. För precis som Simba sade, förändring kan vara bra men den är sannerligen inte alltid enkel. Då hade ändå Simba en stor opinion med sig i ryggen. En hel armé av lejon till och med. Det har man inte som ledare på varenda arbetsplats, det är en sak som är säker. 

 

Få med alla på tåget

Tvärtom kanske du till och med åker på en hel del motstånd. Eller tvingas arbeta med en splittrad grupp. Då lär det inte bli speciellt mycket förändring, det kan du hoppa upp och sätta dig på. Men om du däremot har gått en kurs och en utbildning i hur du får hela gruppen att dra åt samma håll kan du göra både dig själv och arbetslaget en tjänst. 

Det handlar både om retorik och metod. Att veta vad man ska säga, när man ska säga det och hur man ska säga det. Mycket inom förändringsledning handlar också om motivation. Det räcker inte bara att identifiera förändringsbehovet. Förändringen sker inte utan att alla faktiskt vill vara med och bidra. Och att man får alla till att vilja göra så.