Positionsgivare inom tillverkningsindustrin

Positionsgivare inom tillverkningsindustrin

mars 2, 2021 Av av william_eriksson

När man arbetade inom produktion och industri förr i tiden så hade man fullt upp. Om man bara tittade bort en sekund eller tappade fokus, så kunde det gå mycket illa. Hela produktionen var beroende av människor som hela tiden kontrollerade att allt gick rätt till, och många är de historier som berättar vad som hänt när någon anställd har dåsat till eller lämnat sin plats för en stund. 

Det som kan ske under kort tid kan orsaka felproduktioner som innebär stora summor pengar. Men det kan även innebära att delar går sönder och tar såväl lång tid som stora kostnader att reparera.

Ett extra öga

När användningen av positionsgivare kom så var det många som var mycket glada över detta extra öga och kontrollfunktion, som hjälpte till att styra och kontrollera processen. Det är en ganska liten detalj som också finns i ett flertal olika funktioner och utföranden, men som alla används inom industriell processteknik för att kontrollera att allt står rätt till maskinellt. 

För dagens maskinoperatörer är det en så pass stor lättnad att man numera har kunnat dra ner rejält på personalstyrkan och ibland till och med förflyttat all kontroll till ett kontrollrum. Det är ett stort steg från forna tiders maskinoperatörer som fanns troget vid varsin maskin, eller kontrollpunkt.  

In i minsta detalj

Med hjälp av en positionsgivare kan man utföra en positionsdetektering som är mycket noggrann och perfekt. Man får en full kontroll över flera av maskinernas delar som man annars var tvungen att kontrollera och styra med hjälp av mekanisk styrning. 

Idag arbetar man istället med ett helt beröringsfritt och slitagefritt arbetssätt som blivit så pass inarbetat och uppskattat att det troligen inte finns någon industri som inte använder sig av det. Man har även skapat positionsgivare som är skräddarsydda för den funktion som de är avsedda till.