Slänga, återvinna eller flytta i container

Slänga, återvinna eller flytta i container

april 9, 2020 Av av patrick_pettersson

Standardiserade containers är något vi tar för givet. Att de är praktiska för frakt över hav och land, eller står vid återvinningsstationen är nu vardag. Många lyckas fynda utrustning och bohag till sitt första hem från en sådan här plåtlåda, andra skickar sina möbler tvärs över jordklotet i dem. De kan lastas mellan bil, tåg och båtar. Du kan slänga gamla gipsväggar från renoveringen i dem, eller julgranar och gamla grenar. Men det har inte alltid varit så.

 

En revolution för handeln i världen

Utvecklingen mot den här smarta standardiseringen började på 1950-talet. Landets kanske största lastbilsföretag, McLean började fundera på hur transporterna kunde göras smartare och med färre avbrott. Tidigare hade en långväga frakt bestått av mycket av- och pålastning. Mycket mankraft och trälådor togs i anspråk, men byttes sedan till att godset färdas i samma låda hela vägen. Den första resan med fraktcontainer gjordes våren 1956 mellan Port Newark och Houston. Uppfinningen är något du kan nyttja i Småland också om du vill hyra container i Växjö för något ändamål.

 

En tjänst för alla månader

På våren passar många på att städa i förråd och garage. Att ställa en container på gatan är uppskattat och den kan delas av flera grannar. Där kan skidor, stavar och urvuxna cyklar lämnas, tillsammans med grenar och kvistar från träd och häckar. Under sommaren fortsätter många stöka i trädgården och kanske byta ut trädgårdsmöbler eller bygga om. Under hösten och vintern brukar det vara flyttsäsong för studenter och andra som skaffat ny adress och ska börja om på annan plats. Då kommer möjligheten till att hitta kap av grejer till inredning och möblemang återigen. Eller kanske är det dags att lämna av det man själv tröttnat på? Om du inte vill eller behöver hyra container, hyr transporten från din adress till återvinningen istället.