Slangar, skydd och svets för industri och verkstad

Slangar, skydd och svets för industri och verkstad

april 20, 2020 Av av william_eriksson

Redan de gamla grekerna kände behov av att bättra på muskelkraften. De byggde akvedukter och utvecklade samhället genom olika uppfinningar. Även idag känner vi den gamla driften att vilja förbättra ens eget och andras liv. Ibland tror vi att allt är digitalt, men faktum är att vi fortfarande har industrier som tillverkar det vi behöver. Fast i rikliga mängder och mycket mera effektivt än under Antiken. Det grekiska ordet hydra betyder vatten och det är därför pumpar och maskiner som jobbar hårt och lyfter tungt använder hydraulik. När ett samhälle utvecklas och människor får högre krav räcker det inte med att bokstavligen kavla upp ärmarna. Då måste hjärnan och kroppen samarbeta.

 

Superkraft för alla

När vi diskuterar vilken uppfinning som är viktigast genom historien brukar hjulet nämnas. Och om du tänker efter är det ganska svårslaget. Men att tämja sol, vind och vatten är inte dumt det heller, de borde ligga högt på listorna. Då kan ju elektricitet skapas och den är verkligen något som vi alla är beroende av. Vattenkraftens betydelse för energikrävande svenska basnäringar som stål- eller pappersindustri har varit och är fortfarande avgörande till exempel. På en annan skala, inne i fabrikerna är tryckluft en superkraft, som självklart är beroende av elektriciteten för att kunna fungera. Men, en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk, som det ju heter. Det är därför viktigt att se över hela systemet, som inte minst att ha bra kontroll över energikostnaderna. Men många glömmer detaljerna, som slangar, ventiler och tryckluftsuttag. De måste underhållas noga och ibland bytas ut.

 

 

Utbildning och träning

Tryckluft är användbar i många olika sammanhang, den fungerar i explosiva miljöer, eller där det finns risk för rost eller där kraven på hygien är höga. Oavsett detta är kunskap och erfarenhet väsentliga för att undvika olyckor och andra skador.