“Stålmagen” Michel Lotito 

“Stålmagen” Michel Lotito 

april 20, 2020 Av av william_eriksson

Man kan ta sig in i Guinness världsrekordsbok på många olika, finurliga och kreativa sätt. Många är direkt farliga och ska inte testas hemma. Följande är ett exempel på ett sådant rekord. Michel Lotito var namnet på en fransk underhållare som specialiserade på att förtära en mängd avvikande saker, allt annat än mat, och i synnerhet produkter av stål. På listan bland stålsaker som Lotito hade tuggat i sig hittar man kundvagnar, cyklar, datorer och han började till och med på ett flygplan. Här kan man verkligen tala om en stålmage och någon som hade kunnat göra anspråk på epitetet “Stålmannen”.

 

Stål är överallt 

De flesta människor har dock ett betydligt sundare och mer hälsosamt förhållande till stål. Det är inte en konsumtionsvara som ämnas att förtäras, utan snarare att användas praktiskt i många vardagliga sysselsättningar. Stål finns i fordon och bilar, i byggnader, maskiner och verktyg men också typiska hemprodukter som bestick, kastruller, saxar, vitvaror och datorer. Stål bär med andra ord upp en stor del av vårt samhälle. Det går knappt att föreställa oss hur vi skulle leva utan stål. Hade man byggt upp en stålfri civilisation kan det garanteras att det liknat ett slags parallellt universum där vi lever på ett helt annat sätt än vi gör här och nu.

 

Inga restauranger 

Det är alltså inte raketforskning att det finns en hel del pengar att tjäna i stål eftersom det genomsyrar så många produkter både i industri och i vardagen. Googlar man exempelvis på “Stål Stockholm” får man upp mängder av stålförsäljare av olika slag bara i Stockholmsområdet. Ingen av dessa stålbutiker är dock någon restaurang. Lotito är ingen förebild. Ät inte stål. Ät istället en god gryta tillagad i en stålkastrull och skär upp med bestick av stål. Det är stål så det räcker och blir över.