Tekniken förtrollar och förbryllar

03 oktober 2019 admin

Det är mycket man inte har den mildaste aning om hur det fungerar. Men det är bara att vara tacksam för att någon gör det, för annars skulle inte vår vardag vara lika praktiskt som den är.

Tänk bara på hur många led det har tagit för att du ska kunna läsa denna text på vilken sorts skärm du än har framför dig. Frågan är hur många människor som har haft med den att göra, din skärm alltså. Oavsett som det gäller beslutet att tillverka den, alla tester som föregick detta beslut, själva konstruktionen och frakten av den.

Man inser rätt fort att det hela sväller till rätt omfattande proportioner.

För att inte tala om alla sorters redskap, maskiner och verktyg som har krävts för tillverkningen. Och alla människor som i sin tur har varit inblandade i tillverkningen av dem. Vem har liksom en aning om hur saker som spännsystem för pressar fungerar och tillverkas? Eller att de ens finns.

Det är bara att vara tacksam för att hela detta nätverk av människor och maskiner gör att vi alla kan leva i detta överflöd. Det gäller aldrig att ta det för givet, för en dag kan det vara borta.

Meningen är inte att detta ska låta som någon sorts gloom and dom-budskap. Men rent realistiskt så tar ju allting slut någon gång. Oavsett om det är en sorts tillbakagång eller en evolution som är orsaken till förändringen. 
Det är bara att vandra omkring bland de gravkullar som finns lite här och där i vårt avlånga land.
Inte tänkte vikingarna att deras era skulle komma till ända när de var borta i England och plundrade.

Dock hade de garanterat lättare för att förstå hur man tillverkade skepp och svärd än vad vi har när det kommer till dagens teknik. Inte för att det var till någon hjälp när tiden väl var kommen.