Tillverkare av plastprodukter, vilken sorts plast?

31 mars 2021 lily_hansen

Oavsett om man behöver en specialtillverkad prototyp, en udda reservdel eller en proffsig skylt med gravyr så är plast ett bra materialval. Termoplaster av olika slag har många vitt skilda egenskaper och ofta kan man ersätta trä men även metall vid vissa tillfällen. 

Fördelarna med att använda plast över andra material är ofta stora. Eftersom termoplaster finns i en mängd olika typer så kan man hitta plast som både står emot höga temperaturskiftningar och som många gånger kan ersätta andra material. Plast rostar inte och kan formas, sågas, svarvas, limmas och tillämpas på en massa områden med fördel mot andra material.

Material och metoder

Plast är ett vitt begrepp. Det innefattar härdplaster som används vid komposittillverkning i glasfiber och kolfiber bland annat, är flytande och aktiveras med katalysator för att härda. Med termoplaster å andra sidan så är dess naturliga tillstånd fast och dess egenskaper är svårare att förstärka med andra fiber än dess egna. Tillverkare av plastprodukter brukar dock specialisera sig på en av dessa typer.

Bland termoplasterna så finns det transparenta alternativ i akryl ofta kallat plexiglas, samt polykarbonat. Bägge alternativen kan komma tonade i olika färger eller vara helt transparenta. Fördelen med polykarbonat är att den är slagtålig och lättare att bearbeta jämfört med akrylplast. 

Det finns såklart även en stor uppsjö av andra termoplaster med olika egenskaper. Teflon som är värmetåligt passar utmärkt till ytor som utsätts för friktion, PVC som ofta används till tryckfasta rör, PE som du nog har en skärbräda i köket av och mycket mer. PP passar bra för att plastsvetsa i medan exempelvis PVC ofta limmas ihop. 

Många plaster går bra att varmforma med. Med rätt tillverkare med rätt kompetens och utrustning kan man göra mycket. Exempelvis https://www.plastogravyr.se/produkter kan göra detaljarbete med micrometerprecision med hjälp av CAD/CAM maskiner.