Vad gör en konsult?

Vad gör en konsult?

oktober 19, 2020 Av av patrick_pettersson

Ja, vad gör en konsult egentligen? Svaret kan skifta väldigt, beroende på vilken konsult det är frågan om. För att sammanfatta kan man säga att en konsult är en person som har expertkunskaper inom ett visst område och hjälper andra med just detta. En sakkunnig rådgivare, kort och gott.

Områden som det vanligtvis finns många konsulter inom är ekonomi och teknik. Under senaste tiden har det även blivit vanligare inom vård och omsorg. Men egentligen kan det alltså handla om vilket ämne som helst.

 

Vem behöver en konsult?

Vem eller vilka är det som behöver en konsult då? Jo, även här kan svaret skifta rejält. Vem, eller vilket företag som helst, som behöver experthjälp. Kanske har man startat upp en ny verksamhet, men har inte själv så bra koll på den viktiga juridiska biten. Då kan man ta in en konsult som hjälper till med just det. En sådan konsult kan exempelvis vara advokat i grunden.

Eller så kan det vara ett sjukhus eller en vårdcentral där belastningen kraftigt svänger under året. Det kan handla om en ort som har hög sommarturism, men sedan inte så många boende under lågsäsong. Då kanske man behöver ta in en sjuksköterska som konsult över sommaren.

 

 

Hur får man tag i en konsult?

Många konsulter är egna företagare, men det är också vanligt att de är anställda av en konsultfirma. Firman hyr i sin tur ut sina konsulter till de som behöver. Oavsett vad, är det vanligaste att de arbetar på uppdragsbasis.

Tiden för ett konsultuppdrag kan variera lika mycket som deras olika expertområden gör. En del uppdrag går väldigt fort, kanske på en eller ett par timmar. Andra kan ta flera, flera år. Vissa uppdrag går snabbt, men görs med ständigt jämna mellanrum. Det beror helt och hållet på vad kunden vill ha och behöver.