Välja rätt hålprofil till bygget

25 oktober 2019 admin

När man bygger är det en del att tänka på. Framför allt när det kommer till hållbarhet i konstruktionerna. Det finns många fackuttryck som är svåra att förstå sig på för novisen. När det kommer till stål och så kan det där med alla förkortningarna när det kommer till hålprofiler vara en djungel. Ska du arbeta med stål Stockholm så finns det alltid proffs som kan hjälpa dig. Men här kommer också en liten guide som ska hjälpa dig att välja rätt hålprofiler för just ditt bygge. Det är alltid viktigt att köpa rätt stål till rätt tillfälle och när det kommer till bärande stål är det viktigt att få det rätt från början.

 

Vad är skillnaden mellan Vkr och Kkr?

Skillnaden är faktiskt ganska enkel. Vkr hålprofiler är Varmformade Konstruktionsrör och Kkr är Kallformade Konstruktionsrör. Varmformade är den vanligaste sorten och dess utformande är antingen kvadratiskt eller rektangulär. Den formas i upp till temperaturer omkring 850-950 grader Celsius. Stålet får en homogen struktur och har sällan några inneboende restspänningar. Det som är bra är också att lika stora profiler kan sammanslutas utan fogberedning. Vkr har en högre lastbärande förmåga än Kkr.

Kkr, vad är då det?

Kkr är som nämnt Kallformade Konstruktionsrör. De är också utformade kvadratiskt eller rektangulärt men då i rumstemperatur. En av skillnaderna är att när den formats i rumstemperatur som blir materialet kallstukad i hörnen. Det måste man ta hänsyn till när man sammanfogar dem. De måste utformas i större radie för att undvika sprickbildning. Kkr kan också ha inbyggda spänningar och leda till att materialet slår sig vid exempelvis blästring eller svetsning. Priset är lägre än om du väljer Vkr och såklart spelar det roll till vad du ska ha hålprofilerna till. Så är du osäker på vilken typ av hållprofil du ska använda så fråga ett proffs.