Ventiler är till för att lätta på trycket

07 april 2020 jonas_olsson

Vi människor behöver ibland olika ventiler för att lätta på trycket. De flesta hittar den ventilen i skog och mark. Några tycker bättre om att vara i skogen medan andra föredrar öppna landskap och känner sig instängda i en skog. Andra tycker bättre om att vara nära träden och växtligheten. Ytterligare några behöver lugn och ro och väljer kanske att meditera, springa en lång eller kort sträcka, ta ett pass i gymmet eller träna yoga, qigong eller dans i en sal. Så det finns många olika slags ventiler för oss människor även om de allihop fungerar på samma sätt när det gäller resultatet. 

 

Maskiner och anläggningar

Alla anläggningar, även en så enkel anläggning som en rörinstallation till vasken, kommer att ha någon sorts ventil. Gemene man kallar dessa ventiler för kran. Det finns kranar som ser till att vissa delar är stängda när andra öppnas och att rätt sorts vätska eller gas kommer ut eller stängs inne. Allt beroende på vad som ska ske i anläggningen. I en vanlig vattenkran väljer man om det ska komma varmt eller kallt vatten. När det strömmar varmvatten genom rören och ut tar det ett tag innan det försvinner när man därefter vill byta till kallvatten. Men så fort man stängt eller öppnat ventilen så börjar den göra sitt jobb. 

 

 

Större anläggningar

Det är troligtvis ganska enkelt att förstå hur det hänger ihop när det gäller en simpel liten kran. Men det kan vara desto svårare att föreställa sig hur många kranar och ventiler det kan finnas i ett kärnkraftverk, i en kemisk industri eller varför inte i ett pappersbruk. Det måste vara hur många ventiler som helst. I wikipedia kan man läsa om 25 olika sorters ventiler. Så för den som inget hellre vill än att läsa om kranar och ventiler är det fritt fram.