Vikten av trycksättning

Vikten av trycksättning

januari 8, 2020 Av av jonas_olsson

Ibland är det sådant som vi inte ser, som kan vara det allra viktigaste. Att komprimera och trycksätta exempelvis luft är ett väldigt viktigt system, som driver allt från mindre handverktyg till större maskiner, men även bromssystem på lastbilar och vissa förbränningsmotorer. Det kan låta enkelt att trycksätta luft, men kompressorer är ett intrikat system och kan alltså vara det som får både stort och smått att faktiskt fungera. Man kan även komprimera ett kylmedium och då är användningsområdena till exempel kylskåp, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringsanläggningar. Kompressorer finns nästan överallt och används av både hemmafixare, verkstäder och stora industrier.  

 

 

Varianter och mångfald

 

Det finns många olika sorters kompressorer, och har man till exempel ett kyl- uppvärmnings- eller luftkonditioneringssystem så finns det flera sätt att variera deras kapacitet, vilka alla har sina för- och nackdelar. Även inom tryckluft finns många varianter och det är inte alltid så lätt att veta vilken sorts kompressor man borde välja. Oavsett om man är nybörjare eller inte så kan man ibland behöva lite råd och tips. Då kan man exempelvis vända sig till Chicago Pneumatic, som både har stor kunskap och lång erfarenhet av den här typen av maskiner. Här kan du läsa mer: http://easyair.se/

 

Ett väl utvecklat system

 

Var hade vi varit utan kompressorer, kan man undra. Tågens bromssystem hade kanske sett helt annorlunda ut, ljussignaler och automatisk öppning av dörrar hade förmodligen också fungerat på ett annat sätt – kanske hade de inte funnits alls så som vi är vana att se dem. Så kallade andningsluftskompressorer används både i samband med dykning och på sjukhus, så även där har systemet en oerhört viktig roll. Som sagt – ibland är det sådant man inte ser, som trots allt är av yttersta vikt. Det är värt att komma ihåg när det är dags att införskaffa en kompressor.